RedCord Therapie

In het dagelijks bewegen hoeven we meestal niet bij elke beweging na te denken. Het aansturen, ook wel coördinatie genoemd, zal altijd met een minimum aan inspanning zijn. Wanneer wij meer doen dan ons bewegingsapparaat aan kan (of minder belastbaar zijn door een trauma) zal het lichaam gaan kiezen voor compensatie, overbelasten dus. Met alle gevolgen van dien. Het lichaam presteert nog wel, zo lang het duurt, maar ten koste van de belastbaarheid en comfort. Dat kan uiteindelijk resulteren in klachten. Het overmatig gebruik van grote spiergroepen heeft de taak overgenomen van de finetuning die we stabiliteit of motor control noemen.

 

Chronische pijn

Chronische pijn leidt tot duidelijke veranderingen in zowel de spierfunctie als de aansturing daarvan. Onze therapeuten gebruiken zogenaamde neuromusculaire stimulatie met als doel het terughalen van de normale bewegingspatronen. Inactieve clienten met (onbegrepen) aanhoudende pijnen van nek, rug, bekken en schouder vormen de grootste doelgroep, maar ook de (top)sporters wordt met behulp van Redcordtraining behandeld.

 

Methode

Redcord therapie heeft als doel functioneel te zijn en maakt gebruik van:

  • eigen lichaamsgewicht; gesloten myofaciale keten
  • instabiele koorden; ter stimulering van de motorcontrol in die keten en dus verbeteren van de coördinatie en aansturing
  • downgraden; ondersteunende banden opgehangen aan elastieken verminderen het lichaamsgewicht
  • zwakke schakel training zonder het aanjagen van compensatie
  • geleidelijke toename van de ‘workload’.

Behandeling

Tijdens de therapie wordt een uitgangshouding gekozen, door middel van downgraden, waardoor de uitvoering correct, pijnvrij en zonder compensatie kan plaatsvinden. Zo wordt de zwakste schakel opgenomen in de bewegingsketen en maximaal getraind. Omdat er niet primair sprake is van krachttraining, maar van het verbeteren van aansturing, is in dezelfde sessie het verzwaren van de oefening mogelijk. Redcord geeft steun; de voorwaarde voor normaal bewegen en verder trainen.

 

Vergoeding & verwijzing

Redcord wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspakket kunt u de behandelingen vergoed krijgen. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor meer informatie. U heeft voor Redcord als onderdeel van uw behandelplan geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.