Pijn in de onderrug.... Rugpijn

wervelkolom lage rugpijn

Pijn in je onderrug...

 

Mogelijk heb je het volgende al wel eens meegemaakt: Je wil ’s morgens uit je bed komen, maar voelt dat je geen kant op kan. Elke beweging, zelfs ademhalen geeft pijn in je rug. Heb je verkeerd gelegen? Heb je iets geks gedaan de vorige dag? Vaak is de oorzaak niet helemaal duidelijk terug te halen. Wat je wel weet is dat je naar je werk moet, maar dat je nu niet eens weet hoe van je bed naar de WC moet komen. Eénmaal in de benen, lukt bewegen iets makkelijker, maar het blijft hoe dan ook lastig….

 

twee soorten rugpijn

 

Zo’n 70% van de mensen krijgt vroeg of laat wel een keer te maken met lage rugpijn.
Over het algemeen verdwijnen deze klachten binnen een aantal weken weer, maar soms kan dit langer duren.

Er kunnen twee typen rugpijn onderscheiden worden, namelijk aspecifieke en specifieke lage rugpijn.

 

15% van de gevallen van lage rugpijn is specifieke lage rugpijn. Dat wil zeggen dat de oorzaak vast te stellen is door middel van onderzoek, denk hierbij aan een Röntgenfoto, MRI, bloedonderzoek etc. 
Een bekend voorbeeld van specifieke lage rugpijn is de hernia (hernia nucleus pulposus). Deze is vast te stellen door onder andere een MRI.

 

In verreweg de meeste gevallen van lagerugpijn, ongeveer 85%,  is er géén duidelijke oorzaak aan te wijzen. Kortom, onderzoek door middel van Röntgen, MRI bloedonderzoek of anderszins levert geen duidelijk beeld op wat de oorzaak van de klachten is. Daarom worden deze klachten ook wel aspecifieke lage rugpijn genoemd. Bij deze vorm van rugpijn is er lokale lage rugpijn met soms pijnuitstraling naar bil of been, maar niet verder dan de knie.

 

Het herstel


Aspecifieke lage rugpijn herstelt bij 80 tot 90 % binnen 4 tot 6 weken. Nemen de klachten binnen 3 weken duidelijk af, dan mag verwacht worden dat het herstel normaal zal verlopen. Als de klachten na 3 weken niet duidelijk beter worden, dan wordt er gesproken van een afwijkend beloop. Een bezoek aan onze praktijk kan in dit geval zeer zinvol zijn.
We proberen door middel van een gesprek en een onderzoek te achterhalen waarom de klachten niet willen herstellen. Vervolgens gaan we bekijken wat er nog moet gebeuren om het herstel wel weer in goede banen te leiden. Hierbij kan gedacht worden aan leefadviezen, adviezen over zithouding, sport, roken etc. Maar ook het beweeglijker maken van de wervelkolom, spieren en zenuwen. 

 

Het grootste deel van de mensen met lage rugpijn in onze praktijk heeft uiteindelijk een goed herstel. Willen de klachten niet voldoende verbeteren dan wordt de hulp ingeschakeld van de huisarts. De huisarts kan aanvullende medicatie  of nader onderzoek door een specialist voorschrijven.

 

 

 

misverstanden

 

Veel voorkomende misverstanden over lage rugpijn:

 

  • In de volksmond wordt vaak gezegd dat er een wervel scheef is geschoten. Er schiet nooit een wervel scheef! Als een wervel scheef zou staan, dan stond deze wervel altijd al zo. “Rechtzetten” van zo’n wervel is daarom dan ook onzin. Overigens geldt dit niet alleen voor de lage rug, maar voor de hele wervelkolom. Een manipulatie door een manueel therapeut geeft een betere beweeglijkheid, omdat de spieren rond het gewricht meer ontspannen en het gewricht beter wordt gesmeerd. De wervel staat na een manipulatie niet rechter.
  • Rust Moet!? Bij hele acute pijn kan het vaak niet anders dan dat je op bed blijft, maar geadviseerd wordt om dit niet te lang te doen (niet langer dan twee dagen). Door gedoseerd te bewegen, bijvoorbeeld lopen, nemen de klachten sneller af. Doe uiteraard nooit te veel.
  • Rugpijn is ernstig!? Hoewel rugpijn erg pijnlijk en vervelend kan zijn, is er over het algemeen geen grote schade in de rug. Meestal herstellen de meeste klachten binnen een aantal weken. Dit geldt voor aspecifieke lage rugklachten en lage rugklachten als gevolg van een hernia.

Zijn er in de eerste drie weken geen tekenen van verbetering, dan is het zinvol om contact op te nemen met een fysiotherapeut / manueel therapeut of met een huisarts.

Manuele Therapie en Kinderfysiotherapie Vaes

Is een praktijk voor (Orthopedische) Manuele Therapie, Kinderfysiotherapie, (Kaak-)Fysiotherapie, Redcord therapie  en Dry Needling te Assen

Contact

Klompmakerstraat 3

9403 VL  Assen

0592 860500

Stuur een bericht


Lees hier hoe wij met uw gegevens om gaan.